Tips Wijn en Spijs combinaties
Tips Wijn en Spijs combinaties
Pak jij dit jaar uit voor het kerstdiner en ga je voor een diner of gerecht met wine-paring? Wij geven je de basis ingrediënten waarmee je direct aan de slag kunt.
Houd in eerste instantie rekening met de juiste smaakvolgorde (van links naar rechts).
De juiste smaakcombinaties kiezen van wijn en spijs
Hanteer als basisregel dat je eerst goed bedenkt wat de smaakmaker/ meest dominante smaak(en) in je gerecht zijn. Denk aan zoet, zout, zuur, bitter, pikant, fris, rijp… en welke aroma’s springen er uit. De bereidingswijze is hierin heel belangrijk. Bijbehorende sauzen of kruiden kunnen veel impact op de smaak hebben. Vanuit die smaak ga je een passende wijn zoeken die deze dominante smaak kan evenaren, in balans brengen en/of kan versterken. Dit is best lastig en kun je oefenen door bewust veel te gaan ruiken en proeven. Stel jezelf iedere keer de vraag welke geuren en smaken opvallen.
Houd dit altijd in gedachten bij de keuzes voor bijpassende wijnen/ gerechten. Het gaat om de eindbereiding en de smaak die daarin de boventoon kent.
Eet je een gerecht uit een bepaald land of streek, dan combineren de wijnen uit die streek veelal goed.