wijn en spijs

Wijn en Spijs combinaties  

Maak de mooiste wijn en spijs combinaties en proef als een pro met het Wijntuinen aromawiel 


Tips Wijn en Spijs combinaties

Pak jij dit jaar uit voor het kerstdiner en ga je voor een diner of gerecht met wine-paring? Wij geven je de basis ingrediënten waarmee je direct aan de slag kunt.

Houd in eerste instantie rekening met de juiste smaakvolgorde (van links naar rechts).

  • Type wijn mousserend - hoog in zuren - gemiddeld zuur - vet - licht zoet - vol zoet.
  • Kleur  wijn wit - rood (de uitzonderingen daar gelaten. Dat hangt af van de kracht en zuurgraad van de wijn).
  • Stijl wijn bloemig en licht - complex - zwaar en vol - zoet.
  • Sitenote Rosé wordt gastronomisch beschouwd als ‘witte wijn’. Die drink je gekoeld en zet je in als frisse wijn. Let wel op, er zijn veel verschillende type rosé’s, van fris fruitig tot kruidig en houtgelagerd.


De juiste smaakcombinaties kiezen van wijn en spijs 

Hanteer als basisregel dat je eerst goed bedenkt wat de smaakmaker/ meest dominante smaak(en) in je gerecht zijn. Denk aan zoet, zout, zuur, bitter, pikant, fris, rijp… en welke aroma’s springen er uit. De bereidingswijze is hierin heel belangrijk. Bijbehorende sauzen of kruiden kunnen veel impact op de smaak hebben. Vanuit die smaak ga je een passende wijn zoeken die deze dominante smaak kan evenaren, in balans brengen en/of kan versterken. Dit is best lastig en kun je oefenen door bewust veel te gaan ruiken en proeven. Stel jezelf iedere keer de vraag welke geuren en smaken opvallen.

Houd dit altijd in gedachten bij de keuzes voor bijpassende wijnen/ gerechten. Het gaat om de eindbereiding en de smaak die daarin de boventoon kent. 

Eet je een gerecht uit een bepaald land of streek, dan combineren de wijnen uit die streek veelal goed.

Ontdek de unieke belevingen in de wijngaard


Enkele richtlijnen om op gang te komen

Algemeen passende witte (borrel)wijn

Kijk bij Elzas: Pinot Blanc of Pinot Gris, of Oostenrijkse Grüner Veltliner.

Voorgerecht met frisse tonen

Ga voor wijn met frisse zuren, zoals een Sauvignon Blanc.

Wijn bij kip zonder al te veel specerijen en sauzen

Ga voor een lichte fruitige wijn bij voorkeur zonder houtrijping, zoals: Riesling, Viognier, Pinot Grigio of een lichte Chardonnay.

Wijn bij vis

Ga je voor magere of vette vis? Bij magere vis kies je voor een iets ingetogen wijn zoals: Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of een mousserende wijn. Bij vette vis is een volle Chardonnay erg lekker, maar ook lichte rode wijnen zoals Pinot Noir, Sangiovese of Grenache. 

Ga je voor schaal- en schelpdieren? Denk dan aan een Pinot Blanc, Pinot Gris of Champagne.

Wijn bij rood vlees

Pak een krachtige rode wijn met tannine: zoals Bordeaux, Madiran, Cahors of een Argentijnse Malbec.

Ga je voor wild, houd dan in de basis aan dat: ‘klein wild’, zoals konijn, fazant, haas, parelhoen en wilde eend, goed samengaan met elegante wijnen, zoals een zachte Pinot Noir, Cabernet Franc, Merlot of Cru du Beaujolaisen. En 'groot wild’, als (edel)hert, ree en wild zwijn, uitstekend passen bij een krachtige wijn, zoals volle Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Bourgogne of Barolo. De bereidingswijze en saus zijn hierbij ook erg belangrijk voor het maken van de juiste smaakcombinatie.

Dessertwijn

Kies voor een wijn die minstens net zo zoet is als het nagerecht. En bedenk hier ook weer wat de meest aanwezige smaak en ingrediënt is. Is dat fruit, zuivel en eieren, deeg of juist romig/ chocolade. 

Wil je niet te zwaar eindigen, kies dan voor een lichte dessertwijn, zoals Moscato s’Astri: halfzoet - 6% alcohol.

Ga je naar een wijnwinkel? Bedenk zelf wat (na bereiding) de hoofdtonen in jouw gerechten zijn en welke wijntype(s) daarbij passen. Neem deze kennis mee naar de wijnwinkel. Zij kunnen jou zeker weten nog beter advies geven als je al een duidelijke richting bij jouw wijn-spijs combinatie hebt. 

Beoordeel wijn als een professional

Als je uitpakt met een mooie wine-paring, probeer dan ook wat langer stil te staan bij het proeven van de wijn. Begin met proeven van de wijn voor de eerste hap van het bijpassende gerecht. Je kunt dan echt ervaren wat de wijn en spijs combinatie voor effect heeft op de smaakbeleving.

Wijn proeven gaat in drie stappen: kijken, ruiken, proeven. Voor de stap 'ruiken' kan een aromawiel je helpen om te vast te stellen welke geuren je tegenkomt als je met je neus boven het glas hangt.

De aroma’s van een wijn zeggen vaak iets over de leeftijd van een wijn en de wijze waarop deze is gemaakt (warm of koel gebied, houten of stalen vaten).

Welke aroma's je uit een glas wijn haalt is persoonlijk en mag altijd in je eigen woorden worden beschreven (laat je dus nooit iets aanpraten door een ander). Iedereen bouwt een eigen 'geurgeheugen' op en op basis van jouw persoonlijke ervaringen ga je de aroma’s vanzelf herkennen. Een aromawiel kan je houvast bieden om de geuren te benoemen.

Om de geur van  wijn het best te kunnen beoordelen, laat je de wijn ronddraaien in je glas ('walsen').  Hierdoor mengt extra zuurstof zich met de wijn en komen de aroma's sterker naar boven. Stop vervolgens je neus diep in het glas en ruik kort en krachtig. Zo ontdek je zoveel mogelijk aroma’s tegelijkertijd. Zie dit als een voorbode van wat je waarschijnlijk gaat proeven. 

Het aroma zal variëren in intensiteit en kwaliteit. Afhankelijk van leeftijd, variëteit en oorsprong van de wijn. Technisch wordt er onderscheid gemaakt tussen aroma (de frisse en fruitige geur van druivenmost) en boeket (complexe aroma's van wijnrijping).

GEEF EEN JAAR LANG WIJNBELEVING CADEAU!

Genieten bij de Nederlandse biologische wijnboer