Alcoholverkoop

Regelgeving in Nederland

Regels alcoholverkoop op afstand (online)

Sinds 1 juli 2021 is de nieuwe Alcoholwet van kracht en gelden er strengere regels voor de verkoop van alcoholhoudende drank aan consumenten. Zo mogen er geen hoge kortingen meer gegeven worden in de retail en gelden er strengere regels voor de verkoop op afstand (online of telefonische verkoop). De NVWA heeft gedurende het eerste jaar van de nieuwe Alcoholwet risicogerichte inspecties uitgevoerd.

Alcohol mag alleen verkocht worden aan personen van 18 jaar en ouder. Online aanbieders zijn verantwoordelijk voor de leeftijdscontrole van bestelling tot en met bezorging. Zo moeten zij een leeftijdsverficatiesysteem hebben dat bestaat uit een leeftijdsvraag die de koper moet beantwoorden voordat de bestelling wordt afgerond. Verder moet de verkoper vermelden dat ook bij aflevering van de alcoholhoudende drank de leeftijd van de ontvanger wordt gecontroleerd.

De Alcoholwet draagt bij aan 1 van doelstellingen uit het Nationaal Preventieakkoord, namelijk het terugdringen van het problematisch alcoholgebruik in Nederland voor 2040. In het bijzonder het alcoholgebruik bij jongeren. De NVWA gaat daarom gericht controleren bij bedrijven die populair zijn onder jongeren, zoals bierkoeriers. Hierbij wordt gelet op de leeftijdsgrens bij online of telefonische verkoop, maar ook op hoge kortingen. Daarnaast gaat de NVWA door met risicogerichte inspecties bij de verschillende online verkooppunten voor alcohol en wordt vaker fysiek gecontroleerd op kortingen in winkels.

Some small content boxes

Alcoholwet (Overheid.nl)

Vragen? Neem contact op, wij helpen graag!